We horen het dagelijks en hebben er allemaal mee te maken. Extreme prijsstijgingen. Kijk naar de gasprijs. Die is sinds vorig jaar meer dan verviervoudigd. In mijn branche is het niet anders. Ook de bouwprijzen rijzen de pan uit.
Dat heeft niet eens zozeer met de oorlog te maken. Al voor de Russische inval in de Oekraïne stegen de prijzen snel. In eerste instantie kwam dit vooral vanwege de grote vraag naar bouwproducten. De schaarste maakte alles duurder. De oorlog in Oekraïne doet er nog een schepje bovenop. De bouwprijzen blijven stijgen.
Navraag bij de bouwmaterialenhandel leerde mij dat veel bouw¬ materialen tussen 1 juli 2022 en 1 september 2022 gemiddeld met 8 tot 12 procent zijn gestegen, met uitschieters tot maar liefst 25 en 40 procent voor respectievelijk dakpannen en gevelstenen.

Omdat in onze sector de tijd van het totale proces van offerte tot op¬ levering vaak wel 1 tot 1,5 jaar bedraagt en soms nog langer, is het voor ons niet meer aan te geven wat het bouwproject uiteindelijk zal gaan kosten.
Wij waren altijd gewend om een vaste prijs te geven aan onze klanten. In de huidige marktsituatie is dit niet meer vol te houden. We kunnen niet meer inschatten hoe duur de dakpannen zijn op het moment dat we ze nodig hebben. Onze offertes zien er daarom wat anders uit. We zetten daarin de prijs met de kosten die we in rekening zouden brengen als we de werkzaamheden vandaag zouden opleveren. Offertes nieuwe stijl. Kosten van materiaalstijgingen moeten we namelijk gewoon doorbe¬ lasten.

Een ander onderwerp zijn de lonen. Wat gaan die doen? De vakbonden roepen al om prijscompensatie, dus ik ben bang dat we ook nog een forse loonstijging kunnen verwachten. Ik maak me best zorgen over de opwaartse prijsspiraal waarin we terecht zijn gekomen en die nog niet tot stoppen is gebracht.
Het zou heel fijn zijn wanneer we economisch in een stabielere situatie terechtkomen. We kunnen zo niet doorgaan. Anders komt de hele bouw tot stilstand.

Gerard Heijneman, directeur eigenaar Heijneman Bouw, Zevenaar

Pin It on Pinterest