Het energieneutrale woonhuis De Lee van de familie Ter Bogt in Duiven heeft de nationale onderscheiding gewonnen van Stichting Passief Bouwen. De woning, die aan de Heilweg staat, liet 49 andere inzendingen achter zich.

De woning is een samenwerkingsverband van het Zevenaarse bouwbedrijf Heijneman, van architect John Olie en van bewoner Arjan ter Bogt, die in het dagelijks leven directeur-bestuurder is van woningcorporatie Plavei. ,,Arjan had als directeur van de vroegere Woningstichting Bergh al twee sociale-woningbouwprojecten gerealiseerd met passief bouwen. Hij wilde zelf ook graag zo’n huis”, zegt Olie.

De Lee is gebouwd tussen juni 2015 en februari 2016. Passieve-bouwwoningen zijn niet duurder dan doorsnee huizen. De Lee is wel prijziger, omdat de eigenaar naar Olies zeggen verder is gegaan. Zo is er vloerverwarming en liggen er 32 zonnepanelen op het dak. Daarvan leveren acht ook warm water voor de woning.”

De prijs is uitgereikt in de RAI in Amsterdam, tijdens het innovatie-evenement Building Holland. De Lee is een zogenoemd passief huis. Bij passief bouwen wordt op vijf verschillende punten gekeken naar duurzaamheid. Zo wordt compact gebouwd, omdat uitgerekte woningen meer warmte kwijtraken dan compacte. Ook is er aandacht voor
isolatie

Pin It on Pinterest